Verberg menu  

adres

Orthodontiepraktijk
Amsterdam Oost-Diemen

Middenweg 331
1098 AT AMSTERDAM

 Contact: 020 – 461 4620

Elke werkdag vanaf 08:15 uur
telefonisch bereikbaar

Maak een afspraak


Openingstijden

Maandag08:15-17:00 uur
Dinsdag08:15-20:00 uur
Woensdag08:15-17:00 uur
Donderdag08:15-17:00 uur
Vrijdag08:15-13:00 uur


Bereikbaarheid:

Orthodontiepraktijk Amsterdam Oost-Diemen ligt centraal in Amsterdam Oost en is goed bereikbaar met de auto, fiets of het openbaar vervoer. U stapt uit bij de bus/tramhalte Kruislaan, de praktijk ligt op 1 minuut loopafstand. In de nabijheid van de praktijk is er parkeergelegenheid (betaald parkeren)


Bij spoedgevallen:

Wij zijn buiten openingstijden bereikbaar via het Tandarts-Bemiddelings-Bureau:
020 – 303 4500 of
0900 – 821 2230 (44 ct.p.min)


Verschillende soorten beugels

Er bestaan heel veel verschillende beugels. In de orthodontische praktijk noemen ze dat apparatuur. Er zijn binnen- en buitenbeugels en bij de binnenbeugels wordt er weer een onderscheid gemaakt in uitneembare en vastzittende beugels.

Uitneembare apparatuur

Allereerst zijn er de uitneembare beugels. Deze heten zo omdat ze door degene die deze beugel draagt zelf in en uit de mond genomen kunnen worden. Uitneembare beugels zijn meestal gemaakt van een soort plastic (eigenlijk kunsthars) waarin metalen draden zijn bevestigd. In onze praktijk worden de volgende uitneembare beugels gebruikt.

Het plaatje

Plaatje Plaatje
Plaatje Plaatje

Deze beugel bestaat uit een kunsthars plaat die tegen het verhemelte aansluit. Aan het plastic zitten metaaldraden vast om het plaatje houvast te geven in de mond (klammers) en veerkrachtige draden die de tanden en kiezen kunnen verplaatsen (veren). Vaak wordt ook een plaatje gebruikt om de bovenkaak breder te maken, in dat geval zit er een schroef in die kan worden open gedraaid. Het plaatje wordt het best dag en nacht (24 uur) gedragen met als uitzondering tijdens het poetsen. Het is dan ook het beste om te leren eten met het plaatje in de mond. De gewenning aan een plaatje verloopt meestal heel vlot. De eerste week kan je last hebben van veel speeksel en moeite bij slikken en praten. Een plaatje wordt meestal in het wisselgebit gebruikt en kan in sommige gevallen ook voor het ondergebit worden gebruikt.

De activator

Twin block
activator

De  activator, ook wel blokbeugel genoemd, wordt gebruikt om de onderkaaksgroei te stimuleren. Na deze fase van de behandeling, die meestal 9-12 maanden in beslag neemt,  zullen je boven- en onderkaak beter op elkaar passen, waardoor je je mond, tanden en kiezen beter kunt gebruiken en je onderlip niet meer tussen je voortanden zit. Minstens zo belangrijk is dat je uiterlijk zal veranderen. Behalve voor het stimuleren van de onderkaaksgroei kan de activator ook worden gebruikt om de bovenkaak te verbreden. In dat geval zit er in het bovenstuk van de activator ook een schroef. De activator zorgt ervoor dat de spieren, die aan je onderkaak vastzitten, sterker worden. In het begin voel je dan ook wat spierpijn. Als je spieren sterk genoeg zijn geworden, zullen ze de onderkaak in de nieuwe juiste stand houden. Pas dan kan de onderkaak echt gaan groeien (botaanmaak bij het gewricht). Een activator werkt alleen als hij 14-16 uur per dag gedragen wordt, met als uitzondering tijdens het eten, sporten en poetsen. Wanneer je dicht bijt in de beugel ben je verplicht dit op een heel andere manier te doen dan je gewend was. Slikken en praten gaat ook heel anders. Dit is nu juist de bedoeling. Natuurlijk moet je in het begin behoorlijk aan je activator wennen. Veel patiënten hebben in het begin last van een moe gevoel en pijn in de kauwspieren, moeilijk praten, gevoelige tanden, veel speeksel of een slissende spraak. In de regel duren deze klachten niet lang. Hoe beter je de activator draagt, des te sneller zullen ze verdwijnen. In het begin kan het ook voorkomen dat er scherpe randjes aan de beugel zitten. Zeg het dan gerust, we slijpen dan wat kunsthars van de beugel af. De activator wordt meestal 9 tot 12 maanden gedragen. Na deze eerste fase van kaakcorrectie volgt in bijna alle gevallen nog een tweede fase met vaste apparatuur voor de nodige tandstandcorrecties.

 

De EVAA activator  

EVAA Activator
EVAA Activator

Dit is ook een type blokbeugel en wordt evenals de activator gebruikt om de skeletale voor- en achterwaartse kaakverhoudingen te herstellen. Het is een type activator die kan gecombineerd worden met vaste apparatuur in de boven- en onderkaak. Het is echter niet mogelijk om met dit type blokbeugel ook de bovenkaak te verbreden. De voorschriften voor het dragen van deze activator zijn gelijk aan die van de activator.

 

Vaste apparatuur

Slotjes beugel

Slotjes beugel

Slotjes beugel

Slotjes beugel

Slotjes beugel

Deze vaste beugel, ook wel plaatjes- of slotjesbeugel genoemd, kan door de drager of draagster niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Om de kiezen zitten soms metalen ringetjes (banden). Deze brackets en banden samen, zijn een houvast voor de draad (boog) die in de brackets gelegd wordt. Deze bogen zijn zeer flexibel, thermisch gevoelig en hebben een soort  “vorm geheugen”. De tanden worden langzaam verplaatst door constante, zachte en zorgvuldig gecontroleerde biocompatibele krachten. De soepele kracht van deze orthodontische boog zorgt ervoor dat de brackets de tanden geleidelijk 
en zonder of met minimale gevoeligheid verplaatsen. 
De tanden worden door het omliggende bot- en steunweefsel naar de gewenste positie in het kaakbeen verplaatst. Dit is mogelijk door een fysiologisch ombouwproces van botappositie (botaanmaak) en botresorptie (botafbraak).
 Wij gebruiken de nieuwste  ‘self ligating’ techniek om onze patienten de beste zorg en kwaliteit te kunnen bieden. Ook kan je bij ons kiezen voor een minder zichtbare slotjesbeugel, de keramische beugel.

Deze ‘self-ligating’ techniek en de bijbehorende zeer elastische bogen staan voor zeer lage krachten. Het gebruik van lage krachten betekent ook minder gevoeligheid van de tanden en kiezen. Echter na ieder bezoek bij de orthodontist kan gevoeligheid van de tanden en kiezen optreden maar deze gevoeligheid is doorgaans na enkele dagen voorbij. In het begin kun je ook wat last krijgen van wondjes aan de binnenkant van je mond. Door een stukje kleverige was tegen de scherpe delen van de apparatuur aan te brengen, kun je de geïrriteerde plekjes wat ontlasten.

Meestal zal de orthodontist vragen om elastieken te dragen. Als je elastieken goed volgens de voorschriften draagt, zal dit een grote invloed uitoefenen op de tijdsduur van je behandeling. Het is van groot belang dat je voorzichtig met je slotjesbeugel omgaat. Harde etenswaren (zoals appels, stokbrood en noten) en kleverige snoepwaren (zoals toffees en kauwgom) worden best vermeden. Vaste apparatuur is niet schadelijk voor het gebit wanneer er goed gepoetst wordt. Echter plaquevorming rondom de brackets kan leiden tot ontkalkingen van het glazuur en beginnende gaatjes. Meerdere keren per dag goed poetsen is dus noodzakelijk en drink zo min mogelijk frisdrank en/of fruitsap.

Sutuur-expansie apparaat

Sutuur-expansie apparaat
Sutuur-expansie apparaat

Een sutuurexpansie beugel, ook wel hyrax, vlinder of spin beugel genoemd, verbreedt de bovenkaak. Ook bij deze beugel worden ringetjes (banden) gebruikt om de beugel aan de kiezen vast te zetten. Over het verhemelte loopt dan een metalen constructie met een schroef die aangedraaid kan worden op instructie van de orthodontist. Door het uitdraaien van de schroef wordt het verhemelte betrekkelijk snel breder. Er ontstaat een grotere spleet tussen de voortanden en de kiezen van de bovenkaak gaan beter passen bij de kiezen van de onderkaak. Na het verkrijgen van de juiste breedte blijft dit apparaat nog enkele maanden in de mond om de breedte te stabiliseren. Na deze eerste fase van verbreding volgt altijd nog een tweede behandelingsfase met vaste apparatuur. De gewenning aan het sutuur-expansie apparaat verloopt doorgaans zeer vlot.

Forsus Springs

Forsus Springs Forsus Springs
Forsus Springs Forsus Springs

Forsus Springs zijn springveren die op de vaste beugel worden bevestigd. De Forsus Spring is geen beugel op zichzelf maar een toevoeging aan een slotjesbeugel net zoals elastieken. Ze worden dan ook vaak gebruikt ter vervanging van elastieken wanneer deze te weinig worden gedragen of het beoogde resultaat niet bereiken. De veren stimuleren de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatsen de tanden van de bovenkaak naar achteren. Hierdoor wordt de overbeet verkleind. Het effect van de forsus spring is meer ‘dentaal’, terwijl het effect van de blokbeugel meer ‘skeletaal’ is. Afhankelijk van de gewenste correctie worden de veren tussen de 3 en 9 maanden gedragen. De veren kunnen in het begin een moe en pijnlijk gevoel in de kauwspieren veroorzaken en er kunnen kleine wondjes aan de binnenkant van je wangen ontstaan. Door een stukje kleverige was tegen de scherpe delen van de apparatuur aan te brengen, kun je de geïrriteerde plekjes wat ontlasten. Doorgaans ben je na enkele weken wel helemaal gewend aan de veren.

Retentieperiode en Nazorg

Retentieperiode Retentieperiode
Retentieperiode Retentieperiode

Meestal worden tegen het eind van de actieve behandeling spalken achter de boven- en de ondertanden geplakt. Dit zijn dunne gevlochten draadjes, die met een klein druppeltje lijm op elke tand geplakt worden. In de bovenkaak en onderkaak van hoektand naar hoektand. Deze spalken geven de tanden de steun die ze nodig hebben om in de rechte positie te blijven staan. Als een spalk los zit moet er direct een afspraak gemaakt worden om deze weer vast te zetten. Als de spalk te lang los zit kunnen de tanden zich verplaatsen. Ook als je denkt dat er een verandering optreedt in de stand van je tanden moet je even een afspraak maken om dit na te laten kijken. De bedoeling is dat deze spalken lang blijven zitten en steun geven. Eigenlijk worden deze spalken er meestal niet uitgehaald. Indien de tandarts het nodig vindt om de spalk tijdelijk te verwijderen (b.v. als er een gaatje gevuld moet worden) dan kan dat. Even bellen en een afspraak maken.

Hawley OIR
Hawley OIR

Nadat de slotjesbeugel door ons is verwijderd kom je nog een keer terug voor de spalkcontrole en beoordelen we of het eindresultaat goed blijft. Deze controle is na 6 weken, na 3 maanden en na 1 jaar. Daarna neemt de tandarts het over. Na 2 jaar roepen wij je nogmaals op om de spalk te controleren. Indien nodig maken we een overzichtsfoto om je verstandskiezen te bekijken.

Als een spalkje niet voldoende is om te voorkomen dat de tanden en kiezen weer gaan schuiven, zal de orthodontist adviseren om naast de spalk ook nog een nachtbeugel te dragen. We hebben twee types nachtbeugels, Hawley/OIR.