Verberg menu  

adres

Orthodontiepraktijk
Amsterdam Oost-Diemen

Middenweg 331
1098 AT AMSTERDAM

 Contact: 020 – 461 4620

Elke werkdag vanaf 08:15 uur
telefonisch bereikbaar

Maak een afspraak


Openingstijden

Maandag08:15-17:00 uur
Dinsdag08:15-20:00 uur
Woensdag08:15-17:00 uur
Donderdag08:15-17:00 uur
Vrijdag08:15-13:00 uur


Bereikbaarheid:

Orthodontiepraktijk Amsterdam Oost-Diemen ligt centraal in Amsterdam Oost en is goed bereikbaar met de auto, fiets of het openbaar vervoer. U stapt uit bij de bus/tramhalte Kruislaan, de praktijk ligt op 1 minuut loopafstand. In de nabijheid van de praktijk is er parkeergelegenheid (betaald parkeren)


Bij spoedgevallen:

Wij zijn buiten openingstijden bereikbaar via het Tandarts-Bemiddelings-Bureau:
020 – 303 4500 of
0900 – 821 2230 (44 ct.p.min)


Vragen over orthodontie

Wij kunnen ons voorstellen dat het nemen van een beugel veel vragen kan opleveren.
Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen.

 • Wat kost een beugel?

  Het is vooraf moeilijk om precies te zeggen wat een orthodontische behandeling kost. Dit is afhankelijk van de ernst van de afwijking, het type beugel en de medewerking van de patiënt. Maar als het zover is dat u behandeld gaat worden zult u een kostenbegroting meekrijgen. Verder is het voor u wel van belang dat u de verzekeringsgegevens nakijkt i.v.m. de vergoeding die de verzekering geeft. U komt dan niet voor verrassingen te staan als u weet waar u aan toe bent.

 • Is een beugel leeftijdsgebonden?

  Nee, we kunnen de tanden ook nog verplaatsen als iemand ouder is. Het tandvlees moet natuurlijk gezond zijn. Soms is het dan nodig om eerst naar de mondhygiëniste te gaan alvorens met een orthodontische behandeling te starten. Voor volwassenen hebben we ook keramische transparante brackets die minder zichtbaar zijn dan de metalen brackets.

 • Wat doe ik als mijn elastiekjes op zijn?

  Je kunt natuurlijk naar de praktijk komen en een zakje elastiekjes ophalen. Je kunt ook bellen of mailen en dan sturen we een zakje elastiekjes op. Zeker niet stoppen met elastiekjes dragen!!!!

 • Kan ik met de beugel normaal functioneren en sporten?

  Je kunt zeker normaal functioneren of sporten. Een aktivator kun je beter uitdoen met sporten of zwemmen. Verder kun je gewoon alles doen maar wel altijd voorzichtig zijn.

 • Kan ik een blaasinstrument blijven spelen?

  Dat kan zeker, al heb je wel een periode nodig om eraan te wennen. Je lippen moet je misschien iets anders aanzetten dan je gewend bent.

 • Is een beugel pijnlijk?

  Als je net je beugel hebt gekregen zul je wat last krijgen van de tanden. Vooral eten kauwen is het in het begin erg gevoelig. Toch is het belangrijk om gewoon je eten te kauwen, dan ben je sneller van de pijn af. Er moeten natuurlijk geen scherpe puntjes aan de beugel zitten, daar kunnen we iets aan doen. Maar dat het ruw is, is vervelend, maar daar wen je aan. Na hooguit 2 weken ben je eraan gewend.

 • Krijg je gaatjes in je tanden van een beugel?

  Van de beugel krijg je geen gaatjes. Het is wel moeilijker om de tanden en kiezen schoon te houden. Dat wil zeggen dat je extra aandacht moet geven aan het poetsen van je tanden en de beugel. Er blijft makkelijker plaque en etensresten rondom de beugel zitten. Het ligt dus aan het poetsen als je snel gaatjes krijgt.

 • Kan ik met de beugel alles eten en drinken?

  Je kunt met de beugel alles eten en drinken maar het is niet aan te raden om harde of kleverige snoepjes te eten. Er kunnen dan brackets los gaan. Ook moet je oppassen met hard stokbrood, kippenboutjes en spare ribs. Van de bidondopjes van sportdrankflesjes gaan ook veel brackets los. De brackets worden met speciaal daarvoor bestemde lijm vastgeplakt op de tanden. Het is niet goed als er tijdens de behandeling vaak brackets losgaan. Ook moet je voorzichtig zijn met koolzuurhoudende dranken. Er gaan geen brackets van los maar het is niet goed voor het glazuur van je tanden. Een keertje mag wel maar niet alleen maar zoete of zure drankjes. Je moet goed nadenken wat je eet of drinkt. Ook is het goed om na het eten een half uurtje te wachten met tandenpoetsen. Zoet en zuur wat op je tanden zit, schuurt het glazuur als je na het eten meteen je tanden poetst.

 • Hoe vaak is de beugel controle?

  Meestal kom je een maal per maand voor controle van je beugel. De beugel wordt dan geactiveerd. Er wordt gekeken of de behandeling goed verloopt en eventueel bijgestuurd. Er wordt ook gekeken of de mondhygiëne goed is. Als dat bij herhaling niet goed is krijgen je ouders een briefje van ons of ze het een beetje in de gaten kunnen houden en bij willen sturen. Zo ook met het niet zo goed dragen van de elastieken. Ze krijgen dan ook een briefje of ze het in de gaten willen houden en bij willen sturen.

 • Moet ik naar de tandarts voor halfjaarlijkse controle?

  De controles bij de tandarts gaan gewoon door. De controles bij de orthodontist zijn alleen voor je beugel. Als we tussentijds toch een gaatje mochten vinden krijg je van ons een brief mee voor de tandarts en moet je even naar de tandarts om het gaatje te laten vullen.

 • Hoe lang duurt het aanbrengen van de beugel?

  Dat is afhankelijk van het soort beugel. Het aanbrengen van de vaste beugel duurt ongeveer 1,5 uur. Meestal plaatsen we de beugel in 2 afspraken. Vooral jonge kinderen vinden het moeilijk om 1,5 uur stil te liggen. Bij de 1e afspraak van 1 uur worden de brackets op de tanden geplakt en komen de bogen of draden erin. Er komen elastiekjes tussen de kiezen om ruimte te maken voor de bandjes die een week later op de eerste grote kiezen bevestigd worden. Daarna geven we nog een poetsinstructie en vertellen we waar je op moet letten met eten als je een vaste beugel hebt. Bij de 2e afspraak van een half uur worden de banden op de eerste grote kiezen gepast en vastgezet. Het plaatsen van de andere beugels varieert van 15 minuten tot een half uur.

 • Wat doet een beugel met je gebit?

  Het aanpassen van de stand van de kaken
  Deze beugel “de aktivator“ kan alleen de groei van de kaken stimuleren of remmen wanneer iemand nog in de groei is. Meisjes zijn iets eerder uitgegroeid dan jongens. Als je uitgegroeid bent, kun je de stand van de kaken nog wel veranderen, alleen moet dit dan door de kaakchirurg gebeuren. Door middel van een kaakoperatie kan de kaakchirurg je kaken zowel boven- als de onderkaak naar voor, naar achter, omhoog of omlaag verplaatsen.

  Verplaatsen van de tanden en kiezen
  Tanden en kiezen worden door de beugel verplaatst door er een constante kracht op uit te oefenen. Dit kan door een combinatie van brackets, draden of bogen, elastiekjes of veertjes die we aanbrengen. Voor tandverplaatsing speelt leeftijd geen rol. Het verplaatsen van de tanden is ook op volwassen leeftijd goed mogelijk.

 • Waarom een beugel?

  Tegenwoordig is een belangrijke reden om een beugel te nemen er goed uit willen zien. Iedereen wil voor zichzelf of voor zijn kinderen rechte tanden en een mooie glimlach. Scheve tanden zijn ook moeilijker te poetsen wat een groot risico op tandbederf geeft. Sommige afwijkingen geven kauwproblemen of versnelde slijtage van de tanden. Andere tand- en/of kaakafwijkingen kunnen spraakproblemen veroorzaken.

 • Wat is de retentiefase?

  De retentiefase is de fase van de behandeling waarin er geen actieve kracht meer op je tanden gezet wordt. Je tanden staan nu in de goede positie en we willen deze goede positie behouden. Dat doen we door spalken aan de achterkant van je tanden te bevestigen met lijm. Dit spalkje of retentiedraadje laten we het liefst zo lang mogelijk zitten. Als je merkt dat je spalk los zit of je denkt dat er toch een verandering optreedt in de stand van je tanden moet je even een afspraak maken om dit na te laten kijken. Soms wordt er ook een uitneembare beugel gemaakt om de tanden op z’n plaats te houden. Deze uitneembare retentiebeugel moet dan ’s nachts gedragen worden en kan na 1 of 2 jaar afgebouwd worden.