Worden orthodontische behandelingen vergoed?
Orthodontie zit niet het basispakket van de zorgverzekering, ook niet voor kinderen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten.
Zorgverzekeraars kunnen eisen stellen voor toelating tot een aanvullende verzekering. Soms mag een behandeling bijvoorbeeld pas een jaar na het afsluiten van de verzekering starten. Let bij het afsluiten van een aanvullende verzekering dus altijd goed op de voorwaarden.
Op Zorgwijzer.nl vindt u actuele informatie over kosten en verzekeraars.
Wilt u een goede zorgverzekering voor een beugel? Dan is het goed om de verschillende verzekeringen te vergelijken. Let daarbij op de volgende punten:
• Wat is de hoogte van de premie?
• Wat is de maximale vergoeding?
• Welke kosten worden vergoed?
• Wat is het vergoedingspercentage?
• Wat zijn de aanvullende voorwaarden?
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt ieder jaar de landelijke tarieven voor orthodontie vast. Het maakt dus niet uit waar u woont of behandeld wordt.
Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel een beugel kost. Zoals het soort beugel en het aantal behandelingen dat nodig is. De totaalkosten zijn afhankelijk van persoonlijke wensen, bijvoorbeeld de keuze voor doorzichtige slotjes. NZa tarievenlijst 2021.
Goed om te weten: de kosten voor orthodontie hoeft u niet in één keer te betalen. Gemiddeld liggen de totale kosten voor een beugel tussen de € 2.000 en € 3.500, voor een behandelingsduur van anderhalf tot drie jaar. Een beugeltraject is onderverdeeld in codes met vaste tarieven.